Stor mangel på meddommere

med Ingen kommentarer

For noen dager siden leste vi i lokalavisen at det er stor mangel på meddommere i Follo. 12. august sto det i Aftenposten at Oslo mangler 400 mannlige meddommere. Dette er en direkte trussel mot vår tradisjon med at alle skal dømes ikke bare av fagdommere, men også av legdommere.

Dagens ordning utelukker imidlertid ca. halvparten av befolkningen fra å tjenestegjøre som meddommere, de under 21 år og de over 70 år. At barn og ungdom kanskje ikke bør inneha slike verv kan være forståelig, men at man ikke kan utse borgere som er 70 år eller eldre er mer uforståelig. I dagens Norge er de aller fleste 70- og 80-åringer fullt kapable til å tjenestegjøre som meddommere. Dessuten har de tid og vil koste samfunnet mye mindre enn de som er i full yrkesmessig aktivitet.

Helt bortsett fra det rasjonelle aspektet for å åpne for eldre meddommere har vi lang tradisjon for at vi skal dømes av likemenn. I lov om domstolene står det i § 67

”Utvalgene av lagrettemedlemmer og meddommere skal ha en allsidig sammensetning, slik at de best mulig representerer alle deler av befolkningen.”

Det er da ubegripelig at de som er 70 år eller mer det året meddommere skal velges ikke er funnet verdige til å tjenestegjøre, ene og alene grunnet alder.

Seniorenes fellesorganisasjon har flere ganger påpekt dette overfor myndighetene uten å få gjennomslag for en endring. Nå er tiden overmoden til å endre på denne regel, og andre regler, som diskriminerer eldre borgere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.