Seniorer er som folk flest – har mye å gi, og gir mye til samfunnet

med Ingen kommentarer

Statens Seniorråds undersøkelse om hva seniorer bruker tid til viser at det ikke er så store forskjeller mellom yrkesaktive og pensjonister. Les hele rapporten!

Stort sett oppfører seniorene seg ganske likt med yngre mennesker om man ser bort fra at de ikke går på jobb hver dag i betalte stillinger. Det betyr, på tvers av mange myter, at man ikke oppholder seg mesteparten av tiden i Syden og drikker rødvin. Undersøkelsen er basert på hva senioren selv har oppgitt, så man må vel regne med ganske store variasjoner, også her.

De fleste er nok enige i at seniorene bidrar mye til verdiskapningen i samfunnet selv om de ikke får betalt i kroner og ører. Hva gjør unge foreldre når et barn blir sykt og må være hjemme fra skolen? Man ringer etter bestemor eller bestefar. Hva gjør samfunnet når man har en dement person som trenger tilsyn og hjelp? Man spør etter om vedkommende har en ektefelle som, med litt støtte fra kommunen, kan trå til og ta hovedbyrden av omsorgen. Dette er eksempler på all den ulønnede aktivitet som seniorer bidrar med.

Vi kunne regne opp utallige eksempler på all den verdiskapning som skjer i det stille fra seniorene, men som ikke kommer frem i offentlige statistikker. Regjeringen har også i det siste pekt på at større frivillig innsats er ønskelig for å få omsorgssektoren til å fungere optimalt.

Så har vi et underlig fenomen som vi burde reflektere over. De fleste seniorer som går av med pensjon har god helse i mange år og masse erfaring etter et langt liv i produktiv virksomhet. Hvorfor bestemmer da Regjeringen og Stortinget at seniorene ikke skal få lov å bidra i samfunnet på en rekke områder? Dette gjelder en rekke aktiviteter som seniorene er utestengt fra på grunn av generelle aldersgrenser. Det hindrer dem fra å være domsmenn i rettssaker, sitte i offentlig nemnder, råd og utvalg og mye annet. Disse reglene som forbyr seniorer som er mer enn 70 år å delta i samfunnets styre og stell er det rene sløseri med menneskelige ressurser og skaper i tillegg frustrasjon blant eldre og aktive seniorer.

Vi blir daglig foret med at eldre mennesker er en gigantisk utgiftspost i statsbudsjettet. Den såkalte eldrebølgen fremstilles som en uunngåelig trussel for våre etterkommere. Den andre delen av regnestykket burde også synliggjøres.

Vi etterlyser derfor konkret forskning på hva seniorene bidrar med av verdiskapning i samfunnet. Dette burde være en interessant oppgave for forskningsinstitusjoner eller høyskoler/universiteter. Resultatet bør kunne brukes til å legge bedre til rette for seniorenes deltakelse i verdiskapningen også i fremtiden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.