Hvordan redusere statens utgifter?

med Ingen kommentarer

Dagsnytt 18 har varslet at de i kveld (4. november) vil presenter et notat fra Civita som tar for seg mulige innsparingstiltak for de norske statsfinansene. Som vanlig er pensjonistene en yndet målgruppe, men denne gangen er de ikke alene.
Redusert grunnpensjon for gifte og samboende
Det er først og fremst reduksjon av grunnpensjon for gifte og samboere som er trukket frem. Notatet foreslår at man nå skal redusere grunnpensjonen med 25 prosent for gifte og samboere, altså reversere den utvikling som er skjedd de seneste årene og som materialiserte seg i et vedtak i Stortinget før jul 2015 om å redusere trekket fra 15 til 10 prosent i grunnpensjonen for gifte og samboere. Seniorenes fellesorganisasjon er ikke uenig i at også pensjonistene må ta sin del av en eventuell nødvendig innstramning av statsbudsjettet. Likevel er det rart at argumentasjonen om at det er rimeligere å leve i tosomhet ikke gjelder alle borgere i Norge. Blir det slik at alle som lever sammen skal ha trekk i sine inntekter bør pensjonistene også ha det samme trekket. Til det skjer, er det urettferdig at kun pensjonistene skal trekkes i inntekt på grunn av lavere levekostnader ved å bo sammen. Her må vi stå sammen og stoppe slike forslag.
Pensjon fra folketrygden og fortsette i arbeid
Notatet tar også opp spørsmålet om kostnadene ved at arbeidstakere i privat næringsliv kan ta ut pensjon fra folketrygden og samtidig fortsette i arbeid. Til det er å merke at den enkelte arbeider som passerer 67 års alder selv må vurdere hva som vil være best for ham, ta ut pensjon fra 67 års alder og få litt lavere pensjon hvert år resten av livet, eller vente til man slutter i jobben og få litt høyere pensjon. For staten er dette en ordning som ikke medfører økte kostnader. For øvrig har pensjonistene ved den nye ordningen med årlig underregulering av pensjonene allerede fått ta en stor del av byrdene ved å gjøre pensjonssystemet bærekraftig. Det er helt uakseptabelt at pensjonistene skal pålegges nye byrder.
Offentlig tjenestepensjon
Notatet foreslår at man bør se over ordningene med offentlig tjenestepensjon som på det nåværende tidspunkt ikke er samordnet med pensjonsreformen. Dette arbeidet er allerede startet i en prosess mellom staten og arbeidstakerorganisasjonene. Seniorenes fellesorganisasjon(Sf) er opptatt av at også seniorenes interesseorganisasjoner blir trukket godt inn i dette arbeidet. Sluttresultatet bør bli et system som alle parter er tjent med.
Særaldersgrenser
Særaldersgrenser i arbeidslivet er også et tema. Sf har lenge ment at man bør se over aldersgrensene i arbeidslivet. I 2015 ble aldergrensen i arbeidsmiljøloven hevet til 72 år, men ellers er lite skjedd. Sf mener at det vil være en god idé at man ser over aldersgrensene. Det vil kunne gi eldre arbeidstakere mulighet til å stå lengre i jobb dersom man ønsker det. Det vil også bidra til et bærekraftig samfunn. Pensjonistorganisasjonene bør trekkes godt inn i dette arbeidet.
Andre forslag til spareordninger
Notatet har forslag til innsparinger på en rekke samfunnsområder. Dette overlater vi til våre lesere selv å sette seg inn i. Hele notatet kan leses på https://www.civita.no/publikasjon/nr-25-2016-hvordan-redusere-statens-utgifter
Notat fra Civita er utarbeidet av Haakon Riekeles.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.